اقبال عزيزي افزود: امامزاده عقيل در شهر حسن آباد ياسوکند، از توابع بيجار قرار دارد. بناي امامزاده عقيل يکي از قديميترين آثار معماري کردستان در دوره اسلامي است و احتمالاً به دوره سلجوقي تعلق دارد.
وي با بيان اينکه بناي اين امامزاده در يک محوطه قديمي وسيع قرار گرفته و آثار سفالينههاي آن از دوره سلجوقي و ايلخاني به جاي مانده است ، تصريح کرد: اين بنا مربع شکل و ابعاد فضاي داخلي آن 6×5/6 متر است. در هر يک از اضلاع بنا، طاق نما تعبيه شده است.
عزيزي ادامه داد: از مشخصات بارز معماري اين بنا آجرکاري با طرح ها و نوشتههاي مختلف است و عبارت\" بسمله\" آن خوانده شده است. در داخل ساختمان ، تزيينات گچبري جالب و کتيبههايي به خط کوفي است.
وي اضافه کرد: کتيبهها حاوي آيات قرآني و احتمالا زمان ساخت بنا است. گنبد بنا تخريب شده است. نوع معماري و تزيينات به کار رفته در بنا، تاريخ احداث آن را به دوره سلجوقيان نسبت داده و تداوم استفاده از آن را در زمان ايلخانيان نشان ميدهد.
عزيزي خاطر نشان کرد: ساختمان امامزاده قابل مقايسه با امامزاده \" باکندي\" و بقعه \"پير\" در تاکستان است و به ويژه، از نظر نمادهاي تزييني با بقعه پير در تاکستان شباهت بسيار دارد. اين بنا را ميتوان در شمار مهم ترين بناهاي دوره سلجوقي در ايران به حساب آورد./104
انتهای پیام/